OZNANILA od 23.03. do 05.04. 2020

  Preberete jih lahko tukaj

Po odločitvi škofov, v izogib širjenju koronavirusa COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.

Duhovniki darujejo maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov.

Maše in križevi poti ter druge oblike pobožnosti na prostem niso dovoljeni.

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede in spremljanjem maše po radiu in TV oziroma spletu.

Možna je osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v odprti cerkvi ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.

Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas.

Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne maše in samo z najožjimi sorodniki.

V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena.

Podeljevanje zakramenta krsta in poroke se preloži.

Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj.

Župnijske pisarne ostanejo do nadaljnjega zaprte. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma e-pošti.

Vsi verniki (še zlasti starejši) naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije.

Škofje in duhovniki vabimo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da v zahtevnem času epidemije okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda.

Ta vnos je bil objavljen v Obvestila. Zaznamek za trajno povezavo.